Εργασία με αφορμή το κείμενο του Άντον Τσέχωφ, ο Παχύς και ο Αδύνατος

σελ.106

Γράψτε μια χιουμοριστική ιστορία με θέμα την τυχαία συνάντηση με έναν συμμαθητή σας μετά από τριάντα χρόνια.ΜΙΑ ΑΠΡΟΟΠΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια συνηθισμένη μέρα, σε μια συνηθισμένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης, μια συνηθισμένη 45άρα πήγε στην τράπεζα να διευθετήσει κάτι στα οικονομικά της. Καθότανε περιμένοντας να καλέσουν τον αριθμό της. Μέσα στην ησυχία της αναμονής
Κάποια παράπονα ακουστήκαν από το ταμείο παρατηρώντας λίγο καλύτερα η Χριστίνα (έτσι ονομαζόταν η δεσποινίς) αντικρίζει μία αδύνατη αν και ψηλή κοπέλα γύρω στην ηλικία της. Φορούσε ένα πουά θαλασσί μπλουζάκι και μία μίνι φούστα, μασουλούσε μία τσίχλα και έπαιζε με το μαλλί της,δεν φαινόταν και πολύ έξυπνη αλλά σου έβγαζε μία συμπάθεια.
Κάμποση ώρα αργότερα ήρθε και η σειρά της Χριστίνας.Πλησιάζει δειλά-δειλά στο ταμείο και ρωτά την χαρούμενη υπάλληλο: «Θα μπορούσατε να με εξυπηρετήσετε;» Η υπάλληλος παίρνει ένα σοβαρό ύφος και κοιτώντας την περιφρονητικά της απαντά:«Εννοείτε κυρία μου,τι κάνουμε εδώ μπρίκια κολλάμε;».
Η 45άρα ακούγοντας τον υποτιμητικό τόνο της φωνής της άρχισε να κοκκινίζει από θυμό –μιας και δεν ήταν και από τους πιο ψύχραιμους ανθρώπους- και της απαντά με ήρεμη φωνή:«Θα μπορούσατε να χαμηλώσετε τη φωνή σας και να αλλάξετε τον τόνο σας;» Νευριασμένη τώρα πια η υπάλληλος της λέει :«Θα μιλάω όπως θέλω και θα σας εξυπηρετήσω ΟΠΟΤΕ θέλω».«Πώς σας λένε δεσποινίς μου να αναφέρω τους τρόπους σας στον προϊστάμενό σας;»,είπε και με πια απότομη κίνηση γύρισε το καρτελάκι της υπαλλήλου.Για ένα λεπτό επικράτησε σιγή. Το καρτελάκι έγραφε Μαρία Αγόρα,ήταν παλιές συμμαθήτριες.Είχαν 30 χρόνια να ιδωθούν, μια χρονιά καθόντουσαν και στο ίδιο θρανίο.«Μαρία, η Χριστίνα είμαι ,η συμμαθήτριά σου, δεν με θυμάσαι;».«Πω πω Χριστίνα. Πόσα χρόνια! Πού χάθηκες;» απάντησε έκπληκτη η Μαρία.
Από εδώ Από δω και πέρα ακολουθεί μία μεγάλη συζήτηση χωρίς θυμό, νεύρα και με όλους τους πριν από λίγα λεπτά ειπωμένους καβγάδες ξεχασμένους!

Χριστίνα Χάσαν-Δογανίδου


ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ!
Μία μέρα καθώς οδηγούσα στους δρόμους της Θεσσαλονλικης για να πάω επίσκεψη στο σπίτι μιας παλιάς μου συμμαθήτριας από το Γυμνάσιο,με έπιασε φανάρι.Σταμάτησα και απλά κοίταξα έξω από το παράθυρο παρατηρώντας τον κύριο στο διπλανό αυτοκίνητο.Ήταν ένας όμορφος και γοητευτικός γκριζομάλλης ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο και έλεγε<<σε δέκα λεπτά είμαι εκεί.>>-ποιος ξέρει άραγε με ποιον να μιλούσε ο κύριος αυτός και που θα έφτανε σε δέκα λεπτά-Εγώ όμως παρ'όλα αυτά ένιωθα πως τον ήξερα από κάπου αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ με τίποτα από που.Όταν το φανάρι άναψε πράσινο,παρατήρησα πως ο γνωστός-άγνωστος κύριος στο διπλανό αμάξι,πήγαινε στην ίδια κατεύθυνση που πήγαινα κι εγώ.Μόλις έφτασα στο σπίτι της φίλης μου και άρχισα να πίνω τον καφέ μου,χτύπησε το κουδούνι!Η ΄Αννα σηκώθηκε για να ανοίξει και μόλις η πόρτα άνοιξε,ξεπρόβαλε ο κύριος του διπλανού αμαξιού!Τον πρόσεξα καλύτερα και ναι..Μα πώς δεν το είχα καταλάβει από την πρώτη στιγμη;!Αυτός ο άνδρας είναι ο παλιός μου συμμαθητής από το Γυμνάσιο και ο πρώτος μου έρωτας,εν ονόματι Άρης!-Η Άννα ήταν η κολλητή μου τότε και είχε μεσολαβήσει για μένα και τον Άρη.Μόλις της είπα ότι θα την επισκεπτώ τον πήρε αμέσως τηλέφωνο για να έρθει και να με συναντήσει.Όπως τότε,παλιά,πριν πολλά πολλά χρόνια,τότε στο Γυμνάσιο που ήμασταν παιδιά!-Ο Άρης μπήκε μέσα και με πλησίασε,με χαιρέτησε,με φίλησε κι εγώ το ίδιο.Η έκπληξη στα μάτια και των δυο μας ήταν ολοφάνερη!-Μα πώς αλλάξαμε έτσι και οι δύο! Πόσο διαφορετικοί! -Μετά από τόσα χρόνια πια,καθήσαμε και οι τρεις-όπως τότε-και θυμηθήκαμε τα παλια!Τόσες όμορφες αναμνήσεις που μόλις ερχόντουσαν στο μυαλό προκαλούσαν γέλιο,συγκίνηση και μια γλυκιά μελαγχολία στα πρόσωπά μας!Παντρεμένη πια εγώ,παντρεμένος κι αυτός συζητούσαμε για τα "τότε" με δάκρυα στα μάτια μας...Αποφασίσαμε να μην ξαναχαθούμε αλλά να μιλάμε και να βρισκόμαστε που και που.Γι'αυτό άλλωστε ανταλλάξαμε και τηλεφώνα,επειδή δεν θέλαμε να χάσουμε ξανά αυτήν την πανέμορφη επαφή!

Αγγελική Οικονόμου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ

1. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο με βιογραφικά στοιχεία του Καβάφη. Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.

2. Αναζητήστε φωτογραφικό υλικό. Επιλέξτε μία φωτογραφία του ποιητή και γράψτε σε λίγες σειρές τι σας εντυπωσίασε ή γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

3.Ψάξτε τη φωτογραφία της ταυτότητας του ποιητή. Τι επάγγελμα δηλώνει; Είναι αυτό το πραγματικό του επάγγελμα; Τι συμπέρασμα βγάζετε;

4. Τι σημαίνει ο όρος "καβαφική ειρωνεία"; Στην απάντησή σας θα βοηθηθείτε από το άρθρο του Νάσου Βαγενά, ¨Η ειρωνική γλώσσα του Καβάφη¨.

5. Η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών C.P.Cavafy σαρώνει τον παγκόσμιο ιστό αναζητώντας αναφορές του Καβάφη και της ποίησης του.

Αναζητήστε και σεις σε μία μηχανή αναζήτησης φράσεις ή στίχους του Καβάφη, όπως:
  • και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους
  • αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις
  • σαν έτοιμος από καιρό
Σε τι είδους κείμενα συναντάμε στίχους του Καβάφη; Γνωρίζετε εσείς άλλους στίχους του καβαφικού έργου που έχουν μείνει παροιμιώδεις;

Γράψτε σε μία μηχανή αναζήτησης τη λέξη Καβάφης ή Cavafis ή Kavafis και καταγράψτε πόσες επιστροφές έχετε. Καταγράψτε επίσης μερικές από τις γλώσσες στις οποίες έχει μεταφραστεί ο ποιητής ή αναζητήστε έδρες ξένων Πανεπιστημίων αφιερωμένες στον Καβάφη.

Επισκεφτείτε το you tube και παρακολουθήστε videos με ποιήματα του Καβάφη.

Από όλη την παραπάνω δραστηριότητα τι συμπεράσματα βγάζετε για την καβαφική παρουσία στο σύγχρονο κόσμο;

6. Ακούστε αναγνώσεις ποιημάτων που υπάρχουν στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.
Επιλέξτε ένα ποίημα που σας άρεσε και γράψτε:
  • τι συναισθήματα σας προκάλεσε
  • αν ανήκει στα ιστορικά, στα φιλοσοφικά ή στα ερωτικά του ποιήματα
  • επιλέξτε μια εικόνα που θα "ταίριαζε" κατά τη γνώμη σας στο συγκεκριμένο ποίημα
  • σχολιάστε ό,τι άλλο εσείς επιθυμείτε σχετικά με το ποίημα


Ελπίζω να απολαύσετε ο ταξίδι σας στον κόσμο του Καβάφη ...

Καβάφης, Στα 200 π.Χ.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Γεννημένος στις 29 Απριλίου το 1863. Πέθανε το 1933 την ημέρα των γενεθλίων του .Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αγγλία,για σύντομο χρονικό διάστημα στην Κωνσταντινούπολη και το μεγαλύτερο μέρος του βίου του το πέρασε στην Αίγυπτο όπου και πέθανε.
Παιδί μεγαλεμπόρων με όνειρο του την πολιτική.Εργάστηκε για 30 χρόνια σε ένα κυβερνητικό γραφείο ως έμμισθος.Είχε μια σχετικά ήσυχη ζωή με μερικές ιδιορρυθμίες (δεν έβαλε ποτέ ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του). Φημολογίες λένε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.
Το έργο του είναι παγκοσμίως διαδεδομένο και αναγνωρισμένο.
Χριστίνα Χάσαν-Δογανίδου

external image 2.jpgΔιάλεξα αυτή την φωτογραφία έχοντας να αναφέρω πολλά πάνω στο θέμα της .Με βάση τη λεζάντα της στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού εδώ απεικονίζεται ο Καβάφης στην ηλικία των 2 χρόνων με τα μεγαλύτερα αδέλφια του.
Κατά την γνώμη μου αυτή η φωτογραφία εξηγεί την ομοφυλοφιλία του ποιητή.Όταν παρά της προτιμήσεις σου σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, για τον οποιοδήποτε λόγο, κάποιος σου καθορίζει το μέλλον είναι αναμενόμενο αυτά που αφομοίωσες και να εκδηλώσεις στην ενήλικη ζωή σου.Άρα διαπιστώνουμε ότι ο ποιητής είχε παρά την φύση του είχε και την ανάλογη συμπεριφορά της οικογένειάς του ως προς αυτό το θέμα. Επίσης η χώρα στην οποία μεγάλωσε ήταν ίσως λίγο πιο μπροστά σε τέτοια θέματα και να μην κατέκρινε το γεγονός.

Χριστίνα Χάσαν-Δογανίδου

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1863.Οι γονείς του καταγόντουσαν απο την Κωνσταντινούπολη.Ο πατέρας του ασχολήθηκε με το εμππόριο και είχε επιχειρήσεις στην Αλεξάνδρεια και το Λονδίνο αλλά μετά το θάνατό του το 1870 η οικογένεια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα.Απ'ο το 1872-1877 ο Καβάφης έζησε με την οικογένειά του στην Αγγλία έχοντας την ευκαιρία να μάθει αγγλικά και να φοιτήσει σε αγγλικό σχολείο.Έπειτα γύρισαν πίσω στην Αλεξάνδρεια τελειώνοντας εκεί τις γυμνασιακές του σπουδές.Όμως αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο καθώς υπήρχαν ταραχές και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη.Στο διάστημα της παραμονής του στην Κωνσταντιούπολη ο Καβάφης άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα.

Χατζηεμμανουήλ Χρήστος


Ο Κωνσταντίνος Καβάφης το γένος Γεωργάκη Φωτιάδη, ή Κ. Π. Καβάφης, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1870 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο) όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης διδάχτηκε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Έζησε επίσης για τρία χρόνια, που ήταν τα κρισιμότερα στην ψυχοδιανοητική του διαμόρφωση, στην Πόλη (1882-84).
Ο Καβάφης είναι γνωστός για την ειρωνεία του, ένα μοναδικό συνδυασμό λεκτικής και δραματικής ειρωνείας.[1] Οι Έλληνες ποιητές γενικά τον σνόμπαραν λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Πολλοί όμως από τους αλλόγλωσσους ομοτέχνους και αναγνώστες του (π.χ. Όντεν, Φόρστερ) αρχικά γνώρισαν και αγάπησαν τον ερωτικό Καβάφη.[2]
Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.
Ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:
«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

Ελπινίκη Παντανέλα-ΚόννελλΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης,γιος του Πέτρου-Iωάννη Iωάννου Kαβάφη και της Xαρίκλειας Γεωργάκη Φωτιάδη,γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου στις 29 Aπριλίου 1863.Οι γονείς του ήταν από την Κωνσταντινούπολη στην οποία και έμεναν όλοι μαζί,ώσπου ήρθε ο θάνατος του πατέρα του και ο Κωνσταντίνος μαζί με την μητέρα του πήγανε να μείνουνε στην Αγγλία(1870).Στην Αγγλία έζησαν για έξι χρόνια.-κάποια από αυτά τα χρόνια τα έζησαν στο Λονδίνο και κάποια άλλα στο Λίβερπουλ-.Ο Καβάφης άλλαξε πολλές κατοικίες(Λονδίνο,Λίβερπουλ,Πόλη,Αλεξάνδρεια κ.α.)και γνώριζε αρκετές γλώσσες,όπως αγγλικά,γαλλικά και λίγα ιταλικά.Ο Κωνσταντίνος γνώρισε τον ρατσισμό από τους άλλους ποιητές,λόγω των ερωτικών του προτιμήσεων όμως δεν έδειχνε να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι είχε πάρα πολλούς θαυμαστές,από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό!Ο Καβάφης προσβλήθηκε από τον καρκιίνο του λάρυγγα σε ηλικία 69 ετών!Ένα χρόνο αργότερα ο οργανισμός του δεν άντεξε και η καρδία του σταμάτησε να χτυπά στα 70 του χρόνια,29 Απριλίου το 1933!

Αγγελική Οικονόμου

3.Ψάξτε τη φωτογραφία της ταυτότητας του ποιητή.Τι επάγγελμα δηλώνει;Είναι αυτό το πραγματικό του επάγγελμα;Τι συμπέρασμα βγάζετε;

external image 10.jpg

Η φωτογραφία με την ταυτότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη είναι η παραπάνω.Δυστυχώς όμως είναι πολύ μικρή και δεν μπορούμε να διακρίνουμε το επάγγελμά του.
Αγγελική Οικονόμου

Μπορεί να μην φαίνεται το επάγγελμα αλλά στην λεζάντα του σπουδαστηρίου λέει ότι το επάγγελμα που αναγράφεται στη ταυτότητα του είναι ποιητής.Το περίεργο όμως είναι ότι υπάρχουν δύο ημερομηνίες από τις οποίες και οι δύο είναι λανθασμένες.Γιατί άραγε?
Χριστίνα Χάσαν-ΔογανίδουΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ-ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη.Η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον Στέφανο Δέλτα και μαζί του έκανε τρείς κόρες,την Σοφία,την Βιργινία και την Αλεξάνδρα.Παρ'όλο που ήταν παντρεμένη,ο μεγάλος έρωτας της ζωής της ήταν με τον Ίωνα Δραγούμη με τον οποίο και έζησε έναν πλατωνικό έρωτα ο οποίος όμως σταμάτησε όταν αυτός παντρεύτηκε την Μαρίκα Κοτοπούλη.Ο θάνατός της ήταν φρικτός καθώς στις 27/4/1941,ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα,η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε παίρνοντας δηλητήριο -είχαν προηγηθεί και άλλες απόπειρες αυτοκτονίας στο παρελθόν.Πέθανε στις 2 Μαΐου.Στον τάφο της,στον κήπο του σπιτιού της,χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.
Αγγελική ΟικονόμουΗ Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.Ο πατέρας της ήταν ο μεγάλος πολιτικος Εμμανουήλ Μπενάκης και η μητερα της ήταν η Βιργινία Χωρέμη.Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα. Μαζί του απέκτησε τρεις κόρες: τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου η Πηνελόπη γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας μεγάλος έρωτας, η Πηνελόπη όμως δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στο σύζυγο και τα παιδιά της. Η πλατωνική αυτή σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Δραγούμη τελειώνει το 1908 όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη εξαιρετικοι Ελληνίδα ηθοποιός! Δυστυχώς ομως την Πηνελόπη Δελτα ο θάνατος την βρίσκει σε ηλικία 67 χρονών,το 1941στις 2 Μαΐου, όταν γερμανικά στρατέυματα καταλαμβάνουν την Αθηνα και η ίδια οδηγείται σε απόπειρα αυτοκτονίας παίρνοντας δηλητηριο!


Ιωάννα Παππά!


external image images?q=tbn:ANd9GcQgUnmQxyVm0zRemAyTEDmMT7g3Zsz6YUZv_RT_MNwGVLsCdrE1Γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωμέρη. Αδελφός της ήταν ο Αντώνης από τον οποίο και εμπνεύστηκε και και το μυθιστόρημά της <<Τρελαντώνης>>. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1882. Παντρεύτηκε έναν έμπορο τον Στέφανο Δέλτα και έκανε τρεις κόρες.Ήταν πλατωνικά ερωτευμένη με τον Ίωνα Δραγούμη. Μετακόμισε στην Φρανκφούρτη το 1913 και επέστρεψε, μόνιμα αυτή τη φορά στην Αθήνα το 1916 όταν έγινε δήμαρχος ο πατέρας της.Πέθανε στις 2/5/1941 την μέρα που μπήκαν στην Αθήνα η Γερμανοί.Πάνω στην ταφόπλακά της έγραφε <<ΣΙΩΠΗ>>.

Χριστίνα Χάσαν-Δογανίδου
D5EDD77B8CA9439DDAC4E7F38230B016.jpgΓεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1874, ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη.Στα 17 της χρόνια, η Πηνελόπη Μπενάκη κάνει την είσοδό της στην κοσμική ζωή της Αλεξάνδρειας. Πίσω από την επιφανειακά ανέμελη αυτή ζωή υπάρχει πάντα η σκέψη των γονιών της για τον γάμο. Γάμος, όμως, που θα είναι αποφασισμένος από αυτούς και που θα εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα. Έτσι προκύπτει ο γάμος με τον Στέφανο Δέλτα.Το 1905 βρίσκει την οικογένεια Δέλτα στην Αλεξάνδρεια, όπου ο Στέφανος εργάζεται στις επιχειρήσεις του πεθερού του. Η χρονιά αυτή είναι ένας καθοριστικός σταθμός στη ζωή της Δέλτα. Τον Φεβρουάριο μετατίθεται εκεί ως υποπρόξενος ο Ίων Δραγούμης. Η Πηνελόπη Δέλτα γνωρίζεται μαζί του όταν εκείνη είναι 31 ετών και εκείνος 26. Εκείνος πρώτα, εκείνη λίγο αργότερα ανακαλύπτουν πως αυτό που τους συνδέει δεν είναι μια απλή φιλική σχέση. Και φουντώνει μεταξύ τους ένας έρωτας, που μάταια προσπαθούν να τον σβήσουν με τον χρόνο και την απόσταση που τους χωρίζει: εκείνη στην Αλεξάνδρεια και αργότερα στη Γερμανία κυρίως· εκείνος στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) και αργότερα στην Πόλη. Θα συναντηθούν, όμως, στην Κηφισιά.

Ελπινίκη Παντανέλα-ΚόννελλΠρώτες ενθυμήσεις - Πηνελόπη Δέλτα Σελίδες 135-137


Ποιο συναίσθημα βιώνουν τα παιδιά που δέχονται ξύλο από τους γονείς τους, σύμφωνα με την Πηνελόπη Δέλτα ;

Σύμφωνα με την Πηνελόπη Δέλτα τα παιδιά βίωναν το αίσθημα της ντροπής,του εξευτελισμού,όσο και της ζάλης από κάθε μπατσιά του πατέρα τους.Βρίσκονταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όταν δέχονταν ξύλο από τους γονείς τους και ιδιαίτερα από τον πατέρα τους.Για να γλυτώσουν το ξύλο, προσπαθούσαν να μην έρχονται σε επαφή με τους γονείς τους, δηλαδή απέφευγαν να μιλήσουν μαζί τους και να βρίσκονται συνέχεια στον ίδιο χώρο.Επιπλέον, δεν μπορούσαν να φέρουν κάποια αντίρρηση, διότι οι γονείς είναι οι αρχηγοί της οικογένειας και εκείνοι αποφασίζουν. Προσπαθούσαν να αγαπήσουν τον πατέρα τους, αλλά λόγω του φόβου, του τρόμου, του άγχους, της οργής και της θλίψης για την συμπεριφορά του προς εκείνα ήταν αδύνατο για εκείνα να κάνουν κάτι τέτοιο.Ένιωθαν μεγάλη πίεση, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς.

Ελπινίκη Παντανέλα-ΚόννελλΠοιες είναι οι δύο διαφορετικές όψεις του πατέρα;

Πρώτα απ'όλα η Πηνελόπη Δέλτα περιγράφει τον πατέρα της και τον χαρακτηρίζει ως βίαιο, θυμώδη, αυθαίρετο, κοτζαμπάση ακόμα και τύραννο.Ό,τι έλεγε ήταν διαταγή και δεν μπορούσε κανείς να διαφωνήσει. Από την άλλη πλευρά όμως τον χαρακτηρίζει ως ευγενή και τίμιο στη σκέψη όσο και στις εμπορικές συναλλαγές του.Δηλαδή υπακούει στους κανόνες που η κοινωνία έχει επιβάλει, δεν κλέβει και δεν κορο'ι'δεύει τους συνανθρώπους του μέσω της δουλειάς του.Ακόμη τον χαρακτηρίζει με τα επίθετα ειλικρινή, υπερήφανο, ίσιο, αλύγιστο, αμείλικτο στο ζήτημα <<συνείδηση>>. Επιπρόσθετα η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρει ένα περιστατικό με έναν στρειδά, με το οποίο γνώρισε και την ευαίσθητη πλευρά του πατέρα της.Ο πατέρας της πλήρωσε τον στρειδά περισσότερο απ'όσο άξιζαν τα στρείδια που αγόρασε με το σκεπτικό ότι θα του χαρίσει ακόμη ένα κομμάτι ψωμί. Με βάση αυτό το περιστατικό τον χαρακτηρίζει ως θεό και ως κάτι ανώτερο.

Ελπινίκη Παντανέλα-Κόννελλ


Περιγράψετε κι εσείς σε μια παράγραφο ένα οικείο σας πρόσωπο.


Σε αυτή την παραγράφο θα περιγράψω ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο,τον παππού μου. Κατ'αρχάς είναι ψηλός,λεπτός,με γκρίζα μαλλιά και καστανά μάτια. Όσο για τον χαρακτήρα του,έχει πάρα πολύ χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις άνετα μαζί του και σε διασκεδάζει. Ξέρει πως να σου ανεβάσει την ψυχολογία, όταν δεν είσαι καλά.Kατά τ' άλλα είναι ένας αρκετά μυστηριώδης άνθρωπος που σε εκπλήσει κάθε μέρα.Οτιδήποτε του πεις δεν το μεταφέρει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάτι σοβαρό.Δεν είναι φιλοχρήματος,πάντα δίνει χρήματα στα άτομα που αγαπάει και τους βοηθάει.Πρώτα σκέφτεται τα αγαπημένα του πρόσωπα και μετά τον εαυτό του.Επίσης, είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει να μένει στο σπίτι, του αρέσει να βγαίνει έξω, να περπατάει, να συναναστρέφεται με ανθρώπους.Είναι εξωστρεφής, αλλά όχι πάντα.Από την άλλη μεριά είναι ιδιαίτερα νευρικός και εκνευρίζεται αρκετά εύκολα.Έχει την δική του ιδιαιίτερη προσωπικότητα που τον κάνει διαφορετικό από τους άλλους. Κατά τη γνώμη μου είναι ένας σπάνιος χαρακτήρας και τον αγαπώ πολύ.

Ελπινίκη Παντανέλα-ΚόννελλΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ!


Νομίζω πως το πλέον αγαπημένο μου πρόσωπο είναι ο αδερφός μου. Ο αδερφός μου ονομάζεται Μάρκος και είναι ψηλός,όμορφος,με καστανά μάτια και κοντά καστανά μαλλιά,με φυσιολογικά για το ύψος του κιλά και με γένια τα οποία ίσα που προσπαθούν να φανούν! Τον χαρακτήρα του θα τον χαρακτήριζε κανείς οξύθυμο - μιας που νευριάζει πολύ εύκολα- πεισματάρη και επίμονο -μιας που μέχρι να γίνει αυτό που θέλει επιμένει και πεισμώνει!-.Ο Μάρκος είναι σε μια παρέα αυτό που λέμε η ψυχή. Δηλαδή θα κάνει πλάκα με όλους, με έναν τρόπο ο οποίος είναι μοναδικός και δεν τον παρεξηγεί κανείς.Επίσης είναι πάρα πολύ έξυπνος αλλά και χαζός παράλληλα διότι δεν χρησιμοποιεί το πολύ μυαλό που διαθέτει! Ένα επίθετο που δεν τον χαρακτηρίζει είναι το ανεκτικός. Είναι επίσης ανυπόμονος και εχέμυθος. Ό,τι και να του πει κάποιος- και το πιο ασήμαντο πράγμα να είναι- δε θα το μεταφέρει σε κανέναν! Είναι εξωστρεφής και κοινωνικός όσον αναφορά τις παρέες και την διασκέδασή του, αλλά εσωστρεφής όσον αναφορά τα αισθήματά του και το πώς νιώθει.Τέλος,νιώθω πως αυτός ο άνθρωπος θα είναι πάντα κοντά μου και πάντα θα προσπαθεί να μπει στην ζωή μου, χωρίς να ξέρει πως εγώ τον έχω βάλει ήδη μέσα σ'αυτήν!

Αγγελική Οικονόμου


Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ

Γύρω μου έχω πολλά άτομα που αγαπώ και μ΄αγαπούν.Σήμερα επέλεξα να γράψω για τον αδελφό μου. Ψηλός γεροδεμένος γύρο στα 14, με μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια είναι ο αδελφός μου ο Αλέξανδρος.Αν και είμαι μεγαλύτερη του (εξωτερικά )δεν φαίνεται.
Είναι γλυκός,αξιαγάπητος και λατρεύει τις αγκαλίτσες και τα χαδάκια.Όπου βρεθεί και όπου σταθεί γίνεται το κέντρο της προσοχής.Δεν υπάρχει παιδί στην τάξη του που να κάνει πάρτι χωρίς τον Αλέξανδρο.Είναι το μεγαλύτερο πειραχτήρι στον κόσμο,σε κάνει να τον παρακαλάς να σταματήσει!Ντροπαλός με πονηρό χαμόγελο που δεν μπορείς να του αντισταθείς.
Μερικές φορές οξύθυμος και με δυναμικό χαρακτήρα.Καλός και έμπιστος αδελφός που μπορείς να κάνεις μαζί του πολλές αταξίες χωρίς να το μάθει η μαμά.Μπορεί να νευριάζω πολλές φορές μαζί του , μιας και είμαστε και οι δυο στην εφηβεία αλλά δεν θα τον άλλαζα με κανέναν άλλο!

Χριστίνα Χάσαν-Δογανίδου